joi, 15 ianuarie 2015

De ce Suedia are cele mai sigure sosele din lume


Suedia este pe cale sa ajunga la zero decese pe an in accidente rutiere, un lucru incredibil dupa ce in anii 70 inregistra un varf de decese rutiere.

In 1997, Suedia a implementat un plan numit “Vision Zero” in speranta de a eradica decesele rutiere si a reusit sa le reduca la jumatate in anul 2000. In 2012, doar un copil sub 7 ani a fost ucis fata de 58 in 1970.

Desi numarul de masini si distanta parcursa s-au dublat din anii 70, doar 264 de persoane au murit in Suedia anul trecut, ceea ce reprezinta un nivel record, doar 3 decese la 100.000 de persoane. In Uniunea Europeana media este de 5,5, iar in SUA de 11,4.

Cum a facut Suedia? A reconstruit drumurile pentru a acorda prioritate sigurantei la viteze mari, a creat drumuri cu trei benzi formate din doua benzi intr-o directie si o banda in alta directie, a alternat o banda pentru a permite sa astepti in siguranta pana poti vira la stanga. Modificarea drumurilor a salvat cel putin 145 de vieti in primii 10 ani.

Suedia a creat, de asemenea, 12.600 treceri de pietoni sigure, cum ar fi poduri, lumini intermitente si bumpere de viteza, care au scazut decesele pietoanele la jumatate in ultimii 5 ani. O alta masura a fost reducerea limitelor de viteza in zonele urbane, aglomerate, si modificarea legii privind conducerea sub influenta alcoolului.

Sursa si Foto: Wall-Street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu